Μέσα στα χρόνια λειτουργίας του Μύρτιλλου (από το 2014) αναπτύχθηκε σιγά σιγά η ιδέα της ιδρύτριάς του, Γεωργίας Βαμβουνάκη - Raffan, περί ενός αυτοδύναμου εργασιακού χώρου, όπου όλοι οι εργαζόμενοι (εκ των οποίων το 90% ανήκει στις ευπαθείς ομάδες), είναι συνιδιοκτήτες και συνδιαχειριστές της επιχείρησης, συλλειτουργοί και συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της.
Αν και την ιδέα - αφορμή για την ίδρυση του Μύρτιλλου στην Αθήνα την έδωσε ένα ανάλογο καφέ στη Σκωτία (The Engine Shed, Edinburgh), η πρωτοτυπία του Μύρτιλλου έγκειται στο γεγονός ότι ποτέ δε βασίστηκε σε επιδοτήσεις ή χρηματοδοτήσεις, αλλά κινήθηκε και συνεχίζει να κινείται σαν μια αυτοσυντηρούμενη επιχείρηση, που βασίζεται αποκλειστικά στα έσοδα από την καθημερινή λειτουργία της.
Για το λόγο αυτό έχει βραβευθεί τρείς φορές, το 2014, 2019 και το 2020. Σκοπός της είναι, με την κατάλληλη εκπαίδευση, όλοι οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να αποκτήσουν μια τέτοια γνώση, ώστε σε σταθερά χρονικά διαστήματα:
- Να ελέγχουν και να αξιολογούν πρώτ' απ' όλα τον εαυτό τους και την ατομική τους πρόοδο.
- Να παρακολουθούν και να αξιολογούν την πρόοδο των συνεργατών τους, σεβόμενοι και τις ιεραρχίες της επιχείρησης.
- Να αναλαμβάνουν την ευθύνη της κάλυψης των ζημιών που τυχόν προκύπτουν.
- Να καταθέτουν τις απόψεις τους στη Δ.Ε και στη Γενική Συνέλευση της Κοινωνικής Επιχείρησης και να μετέχουν στην υλοποίησή τους.
- Να μην συμπεριφέρονται σαν απρόσωποι υπάλληλοι, αλλά να έχουν μέριμνα για την επιχείρησή τους και να επιτελούν έργο 'Δημιουργού' με μεράκι και τέχνη.
- Να αποκτήσουν την κατάλληλη ενσυναίσθηση σε σχέση με τον κοινωνικό σκοπό του Μύρτιλλου, όπου η επιχείρηση, παραδίδεται μεν στους τωρινούς εργαζομένους της, αλλά ταυτόχρονα ανήκει και σε αυτούς που θα έρθουν στο μέλλον, για να παραλάβουν το έργο και να το συνεχίσουν αναπλάθοντάς το δημιουργικά.
Συχνές Ερωτήσεις
Γιατί το Myrtillo είναι μια καινοτόμος και πρωτοπόρος Επιχείρηση;
Διότι :
- Όλοι οι ευπαθείς εργαζόμενοι είναι συνυπεύθυνοι συνιδιοκτήτες και συνεταιριστές.
- Μέχρι την ίδρυσή του δεν υπήρχε ανάλογο εγχείρημα στην Ελλάδα.
Πώς το Μύρτιλλο επιχειρεί μια καινοτόμο ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ;
Ρισκάροντας την ιδέα :
"από μια επιτυχημένη επανάληψη είναι καλύτερη μια αποτυχημένη καινοτομία"!
Πώς το Μύρτιλλο επιχειρεί μια καινοτόμο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ;
Αναζητώντας συνεχώς πρωτοπόρες μεθόδους εκπαιδευσης που διαρρηγνύουν στερεότυπα γύρω από την αναπηρία!
- Εκπαίδευση, ΟΧΙ εντός των τειχών ενός κλειστού χώρου ή ιδρύματος, αλλά έξω στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στις συνεχείς Εκπλήξεις της ζωής!
- Με νέες μεθόδους, που εμπνέουν οι μεγάλες τέχνες.
Πώς προέκυψε η ιδέα του Μύρτιλλου;
Την εμπνεύστηκε η ιδρύτρια, Γεωργία Βαμβουνάκη Raffan, όταν ο γιος της, Δαμιανός Raffan, εργαζόταν και εκπαιδευόταν στο βιολογικό καφέ και εστιατόριο Engine Shed του Εδιμβούργου. Η φιλοσοφία του Μύρτιλλου χτίστηκε πάνω στην ανθρωποκεντρική παρακαταθήκη των μεγάλων Ελλήνων Κλασσικών.
Από πού πηρε το ονομά του το Myrtillo;
Από το φρούτο μύρτιλλο! Έχει για προστάτη του την Παναγία Μυρτιδιώτισσα.
Υπήρξαν δυσκολίες;
Άπειρες ήταν οι δυσκολίες και οι περιπέτειες του Μύρτιλλου από το πρώτο έτος που ανακαινίσαμε με δικά μας έξοδα και δύο χορηγίες έναν ερειπωμένο ιδιωτικό χώρο στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, μέχρι και τη μεγάλη ανακαίνιση στα κτήρια ΚΑΠΑΨ που μας παραχώρησε ο δήμος Αθηναιων, όπου και στεγαζόμαστε τώρα!